Gândim împreună

Skip Navigation LinksProcese

Procese SCRIB

Procesul este controlul de baza al aplicatiei SCRIB la nivelul interfetei cu utilizatorul. Cu ajutorul proceselor utilizatorul are o imagine de ansamblu asupra datelor introduse in aplicatie si a calculelor efectuate la un moment dat.

Starea proceselor

Starea unui proces poate fii: inactiv, demarcat sau marcat. Procesele sunt grupate pe nivele, pentru fiecare modul se incepe cu nivelul 0 si se continua cu 1, 2, ... , n.

Un proces este inactiv si arata Interfata proces - Inactiv daca cel putin un proces din nivelul inferior este demarcat.

Un proces este demarcat si arata Interfata proces - Demarcat daca toate procesele de la nivelul inferior sunt bifate si procesul nu este bifat.

Un proces este marcat si arata Interfata proces - Marcat daca toate procesele de la nivelul inferior sunt bifate si procesul este bifat.


Schimbarea starii unui proces se poate face din:

  • Interfata proces - Inactiv inactiv -> Interfata proces - Demarcat demarcat: atunci cand starea tuturor proceselor de la nivelul inferior este marcat. Cu alte cuvinte cand marcam ultimul proces de pe un nivel pentru procesele de la nivelul superior starea devine demarcat.
  • Interfata proces - Demarcat demarcat -> Interfata proces - Marcat marcat: atunci cand se bifeaza procesul iar starea lui anterioara era Interfata proces - Demarcat demarcat.
  • Interfata proces - Marcat marcat -> Interfata proces - Demarcat demarcat: atunci cand se bifeaza procesul iar starea lui anterioara era Interfata proces - Marcat marcat
  • Interfata proces - Marcat marcat  sau Interfata proces - Demarcat demarcat -> Interfata proces - Inactiv inactiv: atunci cand procesul era Interfata proces - Marcat marcat sau Interfata proces - Demarcat demarcat si a fost schimbata starea unui proces de la un nivel inferior din Interfata proces - Marcat marcat in Interfata proces - Demarcat demarcat.

Principiile proceselor

  • atunci cand toate procesele de la un nivel sunt Interfata proces - Marcat marcate starea procesele de la nivelul superior se schimba din Interfata proces - Inactiv inactiv in Interfata proces - Demarcat demarcate.
  • atunci cand starea unui proces se schimba din Interfata proces - Marcat marcat in Interfata proces - Demarcat demarcat toate procesele de pe nivelele superioare vor avea strarea de Interfata proces - Inactiv inactiv.


Procesele "Modulului de salarizare"

Mai concret in aplicatia SCRIB pe Modulul de salarizare exista minimal urmatoarele procese grupate pe 5 nivele:

Denumire proces

Nivel

Semnificatie

Initializare luna salarii 0 Reprezinta evenimentul prin care se marchiaza inceperea procesului de calcul de salarii pe luna curenta.
Avansuri 1 Procesul arata starea introducerii datele legate de avansuri.
Deduceri personale 1 Procesul arata starea datelor legate de cotele de deducere si persoanele.
Concedii medicale 1 Procesul arata starea datelor legate de concediile medicale.
Pontaj 1 Procesul arata starea datelor legate de pontajul angajatilor.
Lichidare 2 Procesul arata daca sunt calculate salariile la toti angajati.
Viramente 3 Procesul arata daca sunt calculate viramentele firmei.
Note contabile 4 Procesul arata daca sunt generate notele contabile pentru salarii.
Ordine de plata 4 Procesul arata daca sunt calculate ordinele de plata pentru salarii.